21 Eylül 2015 Pazartesi

PATLICAN TURŞUSU


MALZEMELER

  • 2 Kg orta boy patlıcan
  • 1 bağ kereviz sapı
  • 2 baş sarımsak
  • 2 havuç
  • 4-5 lahana yaprağı
  • 4-5 kara lahana yaprağı
  • 1 bağ dereotu
  • 1 bağ maydanoz.
  • bolca domates(yaklaşık 1 kg kadar)
  • iyotsuz deniz tuzu
  • isteğe bağlı kişniş tohumu
YAPILIŞI

  • Bu turşunun ön hazırlığı olduğu için yapmaya bir gece önceden başlıyoruz.
  • havucu rendeliyoruz,lahanaları ince ince doğruyoruz. bir kasede üzerine tuz atarak sulanıp yumuşamalarını sağlıyoruz.(1 gece dolapta bekliyorlar).
  • Patlıcanlarımızı alaca soyup karnıyarık kibi ortalerını kesiyoruz.tuzlu suda 5 dk kadar haşlıyoruz. 
  • haşlanan patlıcanları bir süzgece koyup üzeine başka bir tepsi koyuyoruz, tepsinin üzerine de ağırlık bırakıyoruz. (ben tencereyle su koydum) Böylece patlıcanların acı suyunu salmalarını sağlıyoruz.
  • ertesi gün domatesleri bir kaba rendeliyoruz ve içine yeteri kadar tuz atıyoruz.
  • patlıcanların içini açıp içini akşam hazırladığımız salata malzemesi ile dolduruyoruz.sonra kereviz sapı ile sarıp kavanoza yerleştirşiyoruz.
  • Aralara domates rendemizi , sarımsağı ve yeşilliğin bir kısmını koyuyoruz böylece kavanozumuzu dolduruyoruz.
  • en üste yeşilliklerimizi ve kereviz sapından kalan parçaları ekliyoruz.
  • ilk birkaç gün kavanozun kapağına sadece tülbent örtülmesini tavsiye ediyorum çünkü domatesler fermantasyon sırasında köpürüp taşabiliyor . birkaç gün boyunca arada kaşıkla patlıcanları aşağı itiyoruz kerekirse domates rendesi ilave ediyoruz.sonra kapağı kapalı bırakıyoruz.
  • 2-3 hafta sonra domates turşumuz hazır. 
AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder