25 Eylül 2015 Cuma

BAMYA KIZARTMASI


MALZEMELER


  • YARIM KİLO BAMYA İRİ BOY
  • 2 YUMURTA
  • 1 ŞİŞE DEN AZ SODA
  • TUZ
  • 1 ÇAY KAŞIĞI KABARTMA TOZU
  • UN
  • YARIM LİMON
YAPILIŞI

  • bamyaların başları kesilerek limonlu suda yumuşamayacak kadar kaynatılıp süzgece alınır.

  • onlar soğuyana kadar ayrı bir kapta yumurtalar çırpılır ve soda ile karıştırılır ( soda yerine bira da kullanabilirsiniz. çok lezzetli oluyor , hiçbir şey yoksa su da kullanabilirsiniz.)un ve kabartma tozu eklenerek sıvı bir kek kıvamı elde edilir
  • soğuyan bamyalar bu karışıma batırılarak kızgın ve bol yağda kızartılır.
  • Sarımsaklı yoğurtla servis edilebilir 

AFİYET OLSUN

CEVİZLİ EV BAKLAVASI


MALZEMELER

HAMUR İÇİN 

  • 1 YUMURTA 
  • 1 SU BARDAĞI SÜT
  • BİR FİSKE TUZ
ŞERBETİ İÇİN
  • 3 SU BARDAĞI ŞEKER 
  • 2,5 SU BARDAĞI SU
  • ÇEYREK LİMON SUYU
AÇMAK İÇİN 
  • 1 PAKET BUĞDAY NİŞASTASI

  • 1 BİR PAKET TEREYAĞLI MARGARİN

YAPILIŞI






  • Hamur malzemelerini karıştırarak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır , 20 dakika kadar hamur dinlendirilir.
  • bu arada 3 su bardağı şekere  2,5 su bardağı su koyarak şerbetimizi kaynatıyoruz.( normal şerbet kıvamından biraz daha koyu olmalı)

  • tereyağını bir gaca önceden bir sütlüğün (derin bir tavada olur) içinde eritip soğutup buzdolabına koyuyoruz. sabak karşılıklı ili yanından delip altında biriken sulu kısmı döküyoruz böylece baklavanın daha gevrek olmasını sağlıyoruz. isteğe bağlı olarak tereyağıda kullanabilirsiniz ben karıştırarak kullandım.
  • sonra hamur ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılarak tekrar dinlendirilir. 10 dakika kadar
  •  her beze aralarına nişasta konularak   çay tabağından biraz daha büyük olacak şekilde açılır ve 15'erli gruplara ayrılırve tekrar dinlendirilir :) (sabır)
  • dinlendirilen açılmış hamurların bir grubu tezgaha alınır bir iki defa bir yüzü , sonra diğer yüzü dönderilerek açılır ( burda amaç en üztte kalan hamur bezesi çok açılıyor en altta kalan hamur küçük ve kalın kalıyor  çevirerek bunu engelliyoruz.)
  • bezeyi biraz açtıktan sonra her kattaki yufkayı oklavaya tek tek sarıp yufkaların birbirine yapışmasını engelliyoruz.
  • sonra yufkaların arasına biraz daha nişasta serpip tekrar üstüste koyuyoruz. ve tepsimiz büyüklüğünde açıyoruz.
  • tepsimizin altını yağlıyoruz ve hamurları tek tek alarak tepsiye sermeye başlıyoruz.( bu esnada yırtılmış yapraklar olabilir bunları ortadaki katlarda değerlendiriyoruz,)2-3 katta bir aralarına azıcık yağ gezdiriyoruz.
  • ilk 15 kattan sonra kıyılmış cevizlerimizi araya serpiyoruz.
  • bu işlemi 3 defa toplam45 yufka olacak şekilde devam ettiriyoruz.
  • en üstte kullandığımız yufkalar delinmemeiş güzel görünen yufkalar olmalı.
  • tepsimizi resimde görüldüğü gibi dilimlere ayırıyoruz ve üzerine eritilmiş tereyağını döküyoruz.
  • fırında 170 derece yaklaşık olarak 1 saat kadar pişiriyoruz.
  • tatlımız sıcakken yine sıcak olan şerbeti üzerine döküyoruz. 
AFİYET OLSUN


21 Eylül 2015 Pazartesi

BROWNİ



browni |  görsel 1
browni |  görsel 2
browni |  görsel 3
MALZEMELER


  • 3 yumurta
  • 1 paket bitter çikolata
  • 1 çorba kaşığı dolusu kakao
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • alabildiği kadar un
YAPILIŞI

  • Bir kaseye yumurtaları kırıp iyice çırpıyoruz
  • Ayrı bir kaseyi içinde su kaynayan başka bir kabın üzerine yerleştirip çikolataları kırarak kaseye alıyoruz,kasenin içine sıvı yağ ve kakaoyu da ekleyip yavaş yavaş çikolataları eritip karıştırıyoruz.
  • yumurtalar iyice karışınca içine toz şekeri ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.
  • sonra sütü ekliyoruz
  • sonra çikolatalı karışımımızı ekliyoruz.
  • iyice karışınca kabartma tozu ve vanilyayı unla aynı zamanda ekleyip karıştırıyoruz.(Burda önemli olan şey unu koyduktan sonra fazlaca çırpmamak bir diğeri ise normal keke göre karışımın biraz daha sulu olması gerekiyor.
  • browninin başka bir özelliği de çok az pişmesi .180 derecelik fırında  15-17 dakikadan fazla pişmemeli içi biraz hamur kalmalı (puding gibi).
AFİYET OLSUN

ACILI MENEMEN KONSERVESİ ve DOMATES SUYU



MALZEMELER


  • 1 KG domates
  • 100 gr acı yeşil biber
  • sıvı yağ 
  • tuz.
YAPILIŞI 
           Ben menemeni yaparken 10 kg domatese 1 kg biber kullandım , tarifi anlatırken malzemeleri azalttım . Siz istediğiniz oranda arttırabilirsiniz.

  • domateslerimizi soyup küp küp doğruyoruz.( ben doğradığım domatesleri bir süzgeç yardımı ile süzdüm hem menemenim çabuk pişti hem de domates sularını ayrı şişeleyerek domates suyu yaptım.
  • biberlerimizi yıkayıp( ben elime 2 kat lastik eldiven taktım tavsiye ederim) tohumlarını ayırıp küp küp doğradım.
  • önce biberleri derin bir tencerenin içinde  yağda kızarttım sonra içine domates ve tuzu attım. 
  • domatesler eriyene kadar menemenimizi pişiriyoruz.
  • önceden yıkayıp kaynar suda beklettiğimiz kavanozlara doldurup . yeni kapaklarını sıkıca takıp ters bir şekilde bir örtünün üzerine yerleştiriyoruz.
  • Sabah konserveler soğuyunca çevirip kapaklarının vakumlandığından emin oluyoruz(kapakların hafif içeri göçük olmalıdır)
  • üzerine yaptığımız zamanı ve kavanozda ne olduğunu yazan etiketler yapıştırmanızı tavsiye ederi böylece karışıklık olmaz.
  • kalan domates sularını çık az kaynatıp soda şişelerine doldurup sişe kapatma presi ile  hava almasını engelliyoruz.
  • domates suyunu daha sonra pilav,çiğköfte,kısır gibi yemeklerde sebze suyu olarak kullanabilirsiniz.

PATLICAN TURŞUSU


MALZEMELER

  • 2 Kg orta boy patlıcan
  • 1 bağ kereviz sapı
  • 2 baş sarımsak
  • 2 havuç
  • 4-5 lahana yaprağı
  • 4-5 kara lahana yaprağı
  • 1 bağ dereotu
  • 1 bağ maydanoz.
  • bolca domates(yaklaşık 1 kg kadar)
  • iyotsuz deniz tuzu
  • isteğe bağlı kişniş tohumu
YAPILIŞI

  • Bu turşunun ön hazırlığı olduğu için yapmaya bir gece önceden başlıyoruz.
  • havucu rendeliyoruz,lahanaları ince ince doğruyoruz. bir kasede üzerine tuz atarak sulanıp yumuşamalarını sağlıyoruz.(1 gece dolapta bekliyorlar).
  • Patlıcanlarımızı alaca soyup karnıyarık kibi ortalerını kesiyoruz.tuzlu suda 5 dk kadar haşlıyoruz. 
  • haşlanan patlıcanları bir süzgece koyup üzeine başka bir tepsi koyuyoruz, tepsinin üzerine de ağırlık bırakıyoruz. (ben tencereyle su koydum) Böylece patlıcanların acı suyunu salmalarını sağlıyoruz.
  • ertesi gün domatesleri bir kaba rendeliyoruz ve içine yeteri kadar tuz atıyoruz.
  • patlıcanların içini açıp içini akşam hazırladığımız salata malzemesi ile dolduruyoruz.sonra kereviz sapı ile sarıp kavanoza yerleştirşiyoruz.
  • Aralara domates rendemizi , sarımsağı ve yeşilliğin bir kısmını koyuyoruz böylece kavanozumuzu dolduruyoruz.
  • en üste yeşilliklerimizi ve kereviz sapından kalan parçaları ekliyoruz.
  • ilk birkaç gün kavanozun kapağına sadece tülbent örtülmesini tavsiye ediyorum çünkü domatesler fermantasyon sırasında köpürüp taşabiliyor . birkaç gün boyunca arada kaşıkla patlıcanları aşağı itiyoruz kerekirse domates rendesi ilave ediyoruz.sonra kapağı kapalı bırakıyoruz.
  • 2-3 hafta sonra domates turşumuz hazır. 
AFİYET OLSUN


BUĞDAY ŞIRASI





Buğday şırası B vitamini açısından çok zengin, bağışıklığı arttırmak için mükemmel  ama kokusu berbat bir  içecek. Ama çok faideli olduğu için mecbur arada içilmeli.

MALZEMELER

  • 1 çorba kaşığı aşurelik buğday.
  • su
YAPILIŞI
  • Kavanozumuza buğdayımızı ve musluk suyumuzu alıyoruz. 
  • Üzerine gazlıbezimizi kapatıp 1 gün bekliyoruz.
  • ertesi gün kavanozdaki suyu süzüp döküyoruz.
  • altta kalan buğdayın üzerine yine su alıyoruz.Bir gün daha bekletiyoruz.
  • 2. gün fermante olan buğday şırasını içebilirsiniz.
  • altta kalan buğdayın üzerine tekrar su çekip bir gün bekletip bir defa daha bu suyu kullanabilirsiniz.
  • ilaç niyetine
AFİYET OLSUN



ELMA SİRKESİ


MALZEMELER


  • 10 Tane elmanın kabuğu ve koçanı
  • 1 çay bardağı nohut.
  • 1 çay bardağı bulgur.
  • 1 çay kaşığı bal (varsa)
YAPILIŞI

  • 5 Litrelik kavanozumuzun altına nohut ve bulgurumuzu koyuyoruz.
  • elmaları ekliyoruz.
  • Üzerine kavanozu 3 parmak kalana kadar su ile dolduruyoruz
  • Varsa bal ekliyoruz.
  • Karıştırıp üzerini iki katlı gazlıbez ile örtüp lastik ile sabitliyoruz.
  • ilk birkaç gün arada karıştırıyoruz, fermantasyon başlayınca 2- 3 güne bir suyun yüzeyine çıkan meyve varsa kaşıkla aşağı iterek ıslanmasını sağlıyoruz.(böyle olunca küflenme olmuyor.)
  • 20 gün sonra içindeki parçaları süzerek tekrar örtüsünü örterek 20 gün daha fermantasyona devam ediyoruz. 40 gün sonra sirkemizi şişeleyerek kapağığı kapalı bir şekilde serin bir yerde muhafaza ediyoruz.
AFİYET OLSUN

ÜZÜM SİRKESİ


MALZEMELER


  • 300 gr kadar üzüm (ben poşetin altında kalan yumuşamış ama bozulmamış üzüm tanelerini kullanıyorum)
  • 1 çay bardağı nohut.
  • 1 çay bardağı bulgur.
  • 1 çay kaşığı bal (varsa)
YAPILIŞI

  • 5 Litrelik kavanozumuzun altına nohut ve bulgurumuzu koyuyoruz.
  • Üzümleri elimizde patlatıp kavanoza koyuyoruz.
  • Üzerine kavanozu 3 parmak kalana kadar su ile dolduruyoruz
  • Varsa bal ekliyoruz.
  • Karıştırıp üzerini iki katlı gazlıbez ile örtüp lastik ile sabitliyoruz.
  • ilk birkaç gün arada karıştırıyoruz, fermantasyon başlayınca 2- 3 güne bir suyun yüzeyine çıkan meyve varsa kaşıkla aşağı iterek ıslanmasını sağlıyoruz.(böyle olunca küflenme olmuyor.)
  • 20 gün sonra içindeki parçaları süzerek tekrar örtüsünü örterek 20 gün daha fermantasyona devam ediyoruz. 40 gün sonra sirkemizi şişeleyerek kapağığı kapalı bir şekilde serin bir yerde muhafaza ediyoruz.
AFİYET OLSUN

ERİK SİRKESİ


MALZEMELER


  • 10 Tane malta eriği(tercihen yumuşamış olanlardan)
  • 1 çay bardağı nohut.
  • 1 çay bardağı bulgur.
  • 1 çay kaşığı bal (varsa)
YAPILIŞI

  • 5 Litrelik kavanozumuzun altına nohut ve bulgurumuzu koyuyoruz.
  • Eriklerin çekirdeklerini çıkarıp 4-5 parçaya bölüyoruz.
  • Üzerine kavanozu 3 parmak kalana kadar su ile dolduruyoruz
  • Varsa bal ekliyoruz.
  • Karıştırıp üzerini iki katlı gazlıbez ile örtüp lastik ile sabitliyoruz.
  • ilk birkaç gün arada karıştırıyoruz, fermantasyon başlayınca 2- 3 güne bir suyun yüzeyine çıkan meyve varsa kaşıkla aşağı iterek ıslanmasını sağlıyoruz.(böyle olunca küflenme olmuyor.)
  • 20 gün sonra içindeki parçaları süzerek tekrar örtüsünü örterek 20 gün daha fermantasyona devam ediyoruz. 40 gün sonra sirkemizi şişeleyerek kapağığı kapalı bir şekilde serin bir yerde muhafaza ediyoruz.
AFİYET OLSUN

portakal reçeli ve portakal kabuğu şekerlemesi

portakal reçeli ve portakal kabuğu şekerlemesi |  görsel 1
portakal reçeli ve portakal kabuğu şekerlemesi |  görsel 2
portakal reçeli ve portakal kabuğu şekerlemesi |  görsel 3
portakal reçeli ve portakal kabuğu şekerlemesi |  görsel 4
malzemeler( reçel için)
  • 1 kg kadar portakal
  • 1 kg toz şeker
  • 5 - 6 tane karanfil
yapılışı

      Aynı anda portakal reçeli ile birlikte portakal aromamızı da yapıyoruz.

portakal aroması için 

portakalların kabuklarını yıkayıp ayrı bir kaba rendeliyoruz.(Burda dikkat etmemiz gereken şey portakalları rendelerken portakalın beyaz kısmını rendelememek. Bu rendelediğimiz kısmı bolca toz şeker ile karıştırıp bir kavanoza doldurup buzdolabına koyuyoruz. Bunu daha sonra kek, kurabiye veya muhallebilerde kullanabiliriz.

portakal reçeli için

  • kalan portakallarımızı su dolu bir kaba bırakıp toplamda 4-5 defa saat başı suyunu değiştirip acısını alıyoruz.
  • sonra portakalları süzüp kabukları ile birlikte küp küp doğruyoruz.
  • Biraz derince bir tencereye alıp üzerine toz şekerimizi ekliyoruz.
  • 2-3 saat sonra karanfilleri atıp 
  • pişirmeye başlıyoruz.
  • kaynamaya başlayınca altını kısıyoruz.
  • kıvamı koyulaşmaya başlayınca ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.

AFİYET OLSUN 

EKŞİ MAYALI EKMEK

eksi_mayali_ekmek_3

EKŞİ MAYA İLE YAPILAN ORGANİK EV EKMEĞİM

MALZEMELER

  1. 1-1/4 Bardak ekşi maya
  2. 3 Bardak un
  3. tuz ve 1 fiske şeker
  4. yeteri kadar su

YAPILIŞI

Malzemeler bir kapta yoğurularak üzeri kapatılarak mayalanır. 2 saat sonra kabaran hamur tekrar yoğurulur ve şekillendirilir . Üzeri bir bıçak yardımıyla çizilir (bu ekmeğin kontrollü bir şekilde kabarmasını sağlıyor) ekmeğin üzeri bir poşetle örtülür ve üzerine önce bir kap ters çevrilerek konur, sonra kabın üzeri kalın örtülerle örtülür , ekmek sabaha kadar mayalanır.
Sabah fırın 220 derecede ısıtılmış fırında önce 10 dakika , sonra fırının ısısını 200 dereceye düşürerek 25 dakika daha pişirdim.ben ekmeğimi 60-60 seramik karoların arka yüzeyini kullanarak pişirdim öneririm pizza taşında pişirmiş gibi oluyorsunuz.
Not:Ekmek fırında pişerken fırının en altına metal bir tas içinde kaynar su koyun .

ISPANAKLI MANTI

ispanakli_manti_1

Malzemeler

  • 1 kase kadar çiğ ıspanak yaprağı püresi
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • tuz
  • Karabiber
  • Alabildiği kadar

PORTAKAL VE LİMON KABUĞU AROMASI

ruken10_141892043635
Portakal ve limon reçelini yaparken rendelediğim kabukları değerlendirip şekerle karıştırarak doğal narenciye aroması yaptım. Bütün kış boyunca buzdolabında bozulmadan kalıyor. Pasta, muhallebi, kek, aşure hepsinde kullanabiliyorsunuz.
ruken10_14189201111

ELMALI KEK

ruken10_140352709962
MALZEMELER
  • 4 Yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 0,5 su bardağı sıvı yağ
  • 0,5 su bardağı süt
  • Alabildiği kadar un
  • kabartma tozu
  • vanilya
  • 1- 2 elma soyulup küp küp doğranmış.
YAPILIŞI
  • Yumurtaların beyazları ayrılarak mikserle kar haline gelene kadar çırpılır.
  • Azar azar toz şeker ilave edilerek çırpılmaya devam edilir.
  • ayrı bir kapta yumurta sarıları ,sıvı yağ ve süt çırpılır.
  • yumurta beyazları, sarıların olduğu karışımla bir araya getirilir ve aynı anda un,kabartma tozu ve vanilin eklenir. NOT: : Arzuya göre tarçın eklenebilir ama ben eklemedim.
  • Bu aşamada işleri çabucak halletmemiz gerekiyor ki kekimiz kabarık olsun.
  • Mikserin düşük ayarında malzemeler birbirine karışana kadar karıştırıyoruz.
  • Küp küp doğranmış elma dilimlerinin üzerine un serpiyoruz ve harca karıştırıyoruz.
  • 180 cº lik fırında 20-30 dk arası pişiriyoruz.
  • Not:kekin yağı ve sütü az gelebilir elma dilimlerinin ıslaklığı kekin tadını dengeliyor merak etmeyin.
AFİYET OLSUN
ruken10_1403528665199

HAVUÇ TALATUR

Fotoğraf-0592
MALZEMELER
  • 2  havuç
  •  Kase süzme yoğurt
  • 3 – 4 yemek kaşığı tahin
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • Sarımsak
  • 1/2 limon suyu
YAPILIŞI
  • Havuçları rendeleyip zeytinyağında soteliyoruz
  • Başka bir kasede yoğurt, tahin, ezilmiş sarımsak ,limon suyu ve tuzu karıştırıyoruz.
  • Soğuyan havuçla karıştırıp servis ediyoruz.
  • Not: yoğurt çok koyu kıvamlı ise su ile açabilirsiniz.
  • Not 2: aynı yoğurt sosu ile farklı sebzeler kullanarak farklı talaturlar yapabilirsiniz.
Fotoğraf-0589
AFİYET OLSUN

KAHVALTILIK ÇEMEN

20150614_080213
MALZEMELER
  • 1 Çorba kaşığı dolusu domates salçası
  • 1 Çorba kaşığı dolusu biber salçası
  • 1 Tatlı kaşığı çemen unu
  • 1 Tatlı kaşığı toz biber
  • 1 veya 2 ceviz içi (rendelenmiş.)
  • 1 diş sarımsak ezilmiş
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • kişniş,kimyon,karabiber
YAPILIŞI
  • Büyükçe bir çorba kasesinde bütün malzemeleri karıştırıp servis tabağımıza alıyoruz
Not: Kalan çemeni saklarken tabağımızı hava almayacak bir poşetin içine koymaya dikkat edelim, çünkü aroması çok ağır bir kahvaltılıktır.
AFİYET OLSUN
Paylaş

GÜVEÇ

20150616_211802
MALZEMELER
  • 1 kg patlıcan
  • 1 büyük boy soğan
  • 2 Adet çarliston biber
  • 1 Baş sarımsak
  • 8-10 Adet domates
  • 300 gr kuşbaşı et (Kıyma ,köfte veya tavuk eti de kullanabilirsiniz)
  • Tuz,karabiber,kırmızıbiber
  • Güveç tenceresi
  • güveci pişirmek için içi kum dolu tepsi
20150702_13020320150702_13012720150702_13003720150702_12524920150702_12524520150702_130012
YAPILIŞI
Güveç yemeği aslında sadece bir pişirme tekniğidir. Aynı tekniği kullanarak onlarca farklı yemek yapılabilir.Güvece konulan malzemeler yöreden yöreye farklılıklar gösterir. Bu benim elimdeki malzemelerle bu akşam uygun gördüğüm güveç yemeğimdi.Ben güveçte pişirmeye başlamadan önce lezzetleri artsın diye malzemelerimi wook tavada biraz karamelize ettim.Güvecimin altına da meşhur kumdan altlığımı koydum .(eski bir tepsinin içine yıkanmış ve kurutulmuş  kum koyup ocağın üzerinde bu kum yüzeyin üzerinde pişirim yapıyorum kum ısıyı eşit bir şekilde  dağıttığı için çok daha lezzetli yemekler ortaya çıkıyor)
  • Güveç tenceremizi yarım saat öncesinden bolca  yağlıyoruz, yağı iyice emmesi için .
  • 20150702_130012
  • Tenceremizin en altına daha öce kavurduğumuz piyaz doğranmış kuru soğanları koyuyuruz.
  • 20150702_125249
  • Sonra sırasıyla biber,
  • Kuşbaşı etimiz,
  •  küp doğranmış ve kavrulmuş patlıcan,
  • 20150702_131741
  • Soyulmuş ve ortadan kesilmiş sarımsak,
  • Ve son olarak tenceremizi dolduracak kadar domatesimizi koyuyoruz.
  • 20150702_132828
  • Ben güveç tenceresinin kendine has raiyasını sevdiğim için tuz dışında baharat kullanmadım , siz istediğiniz baharatları atabilirsiniz.
  • Varsa güveç tencerenizin kapağını kapatın yoksa alüminyum folyo ile tencerenizi kapatarak buharın çıkışını engelleyin.
  • Isıttığımız kumun üzerine güveç tenceremizi koyup ateşin altını kısıyoruz ve tencereyi ocakta 4 saat unutuyoruz ,
  • Son yarım saatte güvecin kapağını açık pişiriyoruz. Böylece güvecin suyu daha kıvamlı ve lezzetli oluyor..
  • Tenceremizin altını kapattıktan sonra kumun üzerinde kendi kendine yarım saat kadar daha pişmeye devam ediyor güveç bu ısıdan da faydalanıyoruz.
AFİYET OLSUN