MALZEMELER
- 1 Su bardağının 3 parmak aşağısına kadar süt doldurup üzerini su ile tamamlıyoruz
- Yarım paket instant maya
- 1 yumurta
- bir paketin yarısından az margarin
- yarım su bardağı toz şeker
- 1 fiske tuz
- Alabildiği kadar un
ÜST KAPLAMASI İÇİN
- 1 Kaseden biraz az toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 kase eritilmiş tereyağı veya margarin
YAPILIŞI
- Margarinimizi eritip üzerine un hariç diğer malzemeleri koyarak çırpıyoruz.
- Sonra çırpıcımız yardımı ile karışıma yavaş yavaş unu yediriyoruz.
- Çırpıcı karıştırmayacak kadar yoğun bir hamur olduğunda elimizle yoğurmaya başlıyoruz.
- Hamurumuzun kulak memesi kıvamından daha yumuşak olması gerekiyor.
- Not:Hamuru ne kadar çok yoğurursak, yoğururken ne kadar çok esnetirsek içindeki gluten o oranda fazla ortaya çıkar ve güzel bir hamur işimiz olur
- Hamurun üzerini örterek ılık bir yerde (Kabın üztünü bir örtüyle örtebilirsiniz) mayalanmaya bırakıyoruz.
- Hamur 2 katına çıkınca bir daha yoğurup ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıyoruz.
- Yağladığımız ortası delik kek kalıbımızın altına biraz toz şeker , tarçın karışımından döküyoruz.
- böldüğümüz hamurlardan küçük toplar yapıp bu topları önce yağa sonrada şekerli karışıma bulayıp gelişigüzel kalıba koyuyoruz.
- Hamurlar bitince kek laıbının üstünü tekrar örterek tekrar mayalandırıyoruz. (tepsi mayası)
- Sonra 180 cº lik fırında 30 dakika, sonra ısıyı 160 cº ya getirip 10 dakika daha pişirip fırından alıyoruz.
- Ekmeğimiz daha sıcakken kabından ayırmak zorundayız.(Soğursa bi daha da çıkmaz aman dikkat)
- Bu aşamada dikkatli olun ekmeğin etrafındaki şeker karamelize ve çok sıcak halde olduğu için eliniz yanmasın. Diğer hamur işlerine göre daha geç soğuyor.(Bütün parmak uçları yanmış biri olarak söylüyorum dikkat )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder