25 Eylül 2015 Cuma

CEVİZLİ EV BAKLAVASI


MALZEMELER

HAMUR İÇİN 

  • 1 YUMURTA 
  • 1 SU BARDAĞI SÜT
  • BİR FİSKE TUZ
ŞERBETİ İÇİN
  • 3 SU BARDAĞI ŞEKER 
  • 2,5 SU BARDAĞI SU
  • ÇEYREK LİMON SUYU
AÇMAK İÇİN 
  • 1 PAKET BUĞDAY NİŞASTASI

  • 1 BİR PAKET TEREYAĞLI MARGARİN

YAPILIŞI






  • Hamur malzemelerini karıştırarak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır , 20 dakika kadar hamur dinlendirilir.
  • bu arada 3 su bardağı şekere  2,5 su bardağı su koyarak şerbetimizi kaynatıyoruz.( normal şerbet kıvamından biraz daha koyu olmalı)

  • tereyağını bir gaca önceden bir sütlüğün (derin bir tavada olur) içinde eritip soğutup buzdolabına koyuyoruz. sabak karşılıklı ili yanından delip altında biriken sulu kısmı döküyoruz böylece baklavanın daha gevrek olmasını sağlıyoruz. isteğe bağlı olarak tereyağıda kullanabilirsiniz ben karıştırarak kullandım.
  • sonra hamur ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılarak tekrar dinlendirilir. 10 dakika kadar
  •  her beze aralarına nişasta konularak   çay tabağından biraz daha büyük olacak şekilde açılır ve 15'erli gruplara ayrılırve tekrar dinlendirilir :) (sabır)
  • dinlendirilen açılmış hamurların bir grubu tezgaha alınır bir iki defa bir yüzü , sonra diğer yüzü dönderilerek açılır ( burda amaç en üztte kalan hamur bezesi çok açılıyor en altta kalan hamur küçük ve kalın kalıyor  çevirerek bunu engelliyoruz.)
  • bezeyi biraz açtıktan sonra her kattaki yufkayı oklavaya tek tek sarıp yufkaların birbirine yapışmasını engelliyoruz.
  • sonra yufkaların arasına biraz daha nişasta serpip tekrar üstüste koyuyoruz. ve tepsimiz büyüklüğünde açıyoruz.
  • tepsimizin altını yağlıyoruz ve hamurları tek tek alarak tepsiye sermeye başlıyoruz.( bu esnada yırtılmış yapraklar olabilir bunları ortadaki katlarda değerlendiriyoruz,)2-3 katta bir aralarına azıcık yağ gezdiriyoruz.
  • ilk 15 kattan sonra kıyılmış cevizlerimizi araya serpiyoruz.
  • bu işlemi 3 defa toplam45 yufka olacak şekilde devam ettiriyoruz.
  • en üstte kullandığımız yufkalar delinmemeiş güzel görünen yufkalar olmalı.
  • tepsimizi resimde görüldüğü gibi dilimlere ayırıyoruz ve üzerine eritilmiş tereyağını döküyoruz.
  • fırında 170 derece yaklaşık olarak 1 saat kadar pişiriyoruz.
  • tatlımız sıcakken yine sıcak olan şerbeti üzerine döküyoruz. 
AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder