21 Eylül 2015 Pazartesi

KURU PATLICAN DOLMASI

20150621_165206
MALZEMELER
  • Kuru patlıcan
  •  1 su bardağı pirinç
  • 200 gr kıyma
  •  1 kuru soğan(küp küp doğranmış)
  •  1 çarliston biber (küp küp doğranmış)
  •  Yarım demet maydanoz(doğranmış)
  •  1 Çorba kaşığı domates salçası,
  •  1 Çorba kaşığı biber salçası,
  • Tuz,
  • karabiber
  • Kırmızı toz biber.
  • Nane
  • Sıvı yağ
  • Pişirimde kullanmak için
  • 1 çay bardağı tane sumak
  •  3 su bardağı su
  • Bir tutam tuz
YAPILIŞI
  •  20 – 25 tane kuru patlıcan yıkanır.
  • Patlıcanları 3-4 dakika kadar kaynar suda haşlayıp süzüp soğutuyoruz.
  • Soğanlar, maydanoz ve yeşil biber doğranarak karıştırma kabına alınır.
  • Üzerine salçalar,baharatlar, kıyma,sıvı yağ ve pirinci ekleyerek karıştırıyoruz.
  • Pirinçli karışımı kuru dolmalara doldurup patlıcanları birkaç yerinden çatalla deliyoruz ve tencereye ağızları birbirini kapatacak şekilde diziyoruz.
  • tencerenin üzerine varsa dolma taşı yoksa uygun bir büyüklükte tabak kapatıp üzerine 1 porselen kupa dolusu su koyuyoruz. (Suyu ağırlık olarak kullanıyoruz ,dolma taşımız varsa bu ağılığa gerek yok)
  • Küçük bir tencere içine 2 bardak suyumuzu ve tane sumağımızı koyup , 1 tutam tuz ile birlikte kaynatıyoruz.(kaynar kaynamaz ocağın altını kapatıp 3- 4 dakika demlendiriyoruz)
  • Kaynayan sumak suyumuzu dolmamızın üzerine süzüp dolmamızı en kısık ateşte 1 saat kadar pişiriyoruz. (Suyu eksildikçe üzerine kaynar su dökerek destekliyoruz.)
  • Altını kapatıp 20 dakika kadar demlendiriyoruz.
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder