21 Eylül 2015 Pazartesi

TAM KARIŞIK EKŞİ MAYALI EKMEK

ruken10_140869606187

MALZEMELER
  • 1 Çay bardağı çavdar unu
  • 1 Çay bardağı yulaf unu
  • 1 çorba kaşığı ruşeym ( marketlerde satılan bir şey buğdayın en faydalı bölümü)
  • Tuz (yeterince)
  • 1 Tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı ekşi maya veya 1 paket instant maya
  • alabildiği kadar buğday unu
  • 2 su bardağı ılık su
YAPILIŞI
  • Malzemelerin tamamını (su hariç) yoğurma kabımıza alıyoruz.
  • Harmanladıktan sonra ortasını açıp ılık suyu döküyoruz ve yoğurmaya başlıyoruz,
  • Hamurumuzu yoğururken biraz yumuşak bir hamur elde etmemiz lazım, yani biraz yapış yapış olsun içine koyduğumuz çavdar ve yulaf unu çok su çeker bir süre sonra ekmeğiniz kendini toplayıp normal hamur kıvamına gelecektir.
  • Eğer ekmeğimizi ekşi maya ile yapmışsak mayalanması biraz daha uzun sürecektir .Ben ekmeği gece yoğurup yattım 8 saat kadar mayalandı. İnstant maya daha kısa sürede mayalanır. 1- 2 saat kadar.
  • Ekmeğimiz mayalandıktan sonra tekrar yoğurup pişireceğimiz kalıba alıyoruz (ben baton kek kalıbı kullandım.)
  • Burada da 1 saat kadar tekrar mayalanmasını bekliyoruz.
  • Not: En iyi sonuç için ven fırını 50 c° ye ayarlayıp fırının en altına da içinde kaynar su bulunan metal bir tas yerleştiriyoruz.(Fırının içinde buhar olmasını sağlıyoruz.) Tepsi mayasının burada yapılması sağlanmalı böylece çok yumuşak bir ekmeğimiz olacak.
  • Mayalanan ekmeğin üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz (isteğe bağlı.)
  • 200 c° ısılı fırında öce 20 dk pişiriyoruz , sonra ısıyı 180 c° ‘ye indirip bir 10-15 dakika kadar daha pişiriyoruz.(böylece kalın kabuklu ama içi yumuşak bir ekmeğe sahip olacağız.)
ruken10_1408696010104
AFİYET OLSUUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder