21 Eylül 2015 Pazartesi

MONKEY BREAD

20150622_064336
MALZEMELER
  • 1 Su bardağının 3 parmak aşağısına kadar süt doldurup üzerini su ile tamamlıyoruz
  • Yarım paket instant maya
  • 1 yumurta
  •  bir paketin yarısından az margarin
  • yarım su bardağı toz şeker
  • 1 fiske tuz
  • Alabildiği kadar un
ÜST KAPLAMASI İÇİN
  • 1 Kaseden biraz az toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 kase eritilmiş tereyağı veya margarin
YAPILIŞI
  • Margarinimizi eritip üzerine un hariç diğer malzemeleri koyarak çırpıyoruz.
  • Sonra çırpıcımız yardımı ile karışıma yavaş yavaş unu yediriyoruz.
  • Çırpıcı karıştırmayacak kadar yoğun bir hamur olduğunda elimizle yoğurmaya başlıyoruz.
  • Hamurumuzun kulak memesi kıvamından daha yumuşak olması gerekiyor.
  • Not:Hamuru ne kadar çok yoğurursak, yoğururken ne kadar çok esnetirsek içindeki gluten o oranda fazla ortaya çıkar ve güzel bir hamur işimiz olur
  • Hamurun üzerini örterek ılık bir yerde (Kabın üztünü bir örtüyle örtebilirsiniz) mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Hamur 2 katına çıkınca bir daha yoğurup ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıyoruz.
  • Yağladığımız ortası delik kek kalıbımızın altına biraz toz şeker , tarçın karışımından döküyoruz.
20150621_203651
  • böldüğümüz hamurlardan küçük toplar yapıp bu topları önce yağa sonrada şekerli karışıma bulayıp gelişigüzel kalıba koyuyoruz.
  • Hamurlar bitince kek laıbının  üstünü tekrar örterek tekrar mayalandırıyoruz. (tepsi mayası)
  • Sonra 180 cº lik fırında 30 dakika, sonra ısıyı 160 cº ya getirip 10 dakika daha pişirip fırından alıyoruz.
  • Ekmeğimiz daha sıcakken kabından ayırmak zorundayız.(Soğursa bi daha da çıkmaz aman dikkat)
  • Bu aşamada dikkatli olun ekmeğin etrafındaki şeker karamelize ve çok sıcak halde olduğu için eliniz yanmasın. Diğer hamur işlerine göre daha geç soğuyor.(Bütün parmak uçları yanmış biri olarak söylüyorum dikkat :)  )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder