21 Eylül 2015 Pazartesi

SU BÖREĞİ

20150403_164254
MALZEMELER
  • 1 yumurta
  • yarım çay bardağı ılık su
  • Tuz
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • aldığı kadar un
İÇ HARCI İÇİN
  • Yarım kalıp peynir,
  • maydanoz (ince ince doğranmış)
YAPILIŞI
  • yumurta ,tuz,su ve sıvı yağı derin bir kapta karıştırıp azar azar üzerine un ilave ediyoruz.
  • Hamurumuz kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur olmalı.
  • Hamurumuzu esnete esnete yoğurarak içindeki gluteni ortaya çırarmalıyız.
  • Üzerini streç film ile sararak oda sıcaklığında dinlenmeye alıyoruz.
  • Bu arada peynirleri rendeleyip içine kıyılmış maydanozo karıştırıyoruz.
  • Not: isteyenler peynirli içe biber ve baharatta koyabilirler ben sade sevdiğim için baharatsız yaptım)
  • Büyükçe bir teflon tavayı veya fırın tepsisini yağlıyoruz (Ben böreğimi ocakta yapıyorum çok pratik oluyor)
  • Hamurumuzu 8-10  parçaya bölüyoruz.Bezeler yapıyoruz açabileceğimiz kadar ince açmaya çalışıyoruz.
  • Temiz bir örtünün üzerinde açtığımız yufkaları dinlendiriyoruz.
  • Bu arada derin bir tencere de su kaynatıyoruz. Kaynayan suya tuz atıyoruz.
  • Ocağın yanına yine derin bir kap dolusu soğuk su bırakıyoruz.(içine buz da atabiliriz.)
  • Açtığımız hamurları tuzlu su kaynarken tencereye atıp arada karıştırarak 2 dakika kadar pişiriyoruz.(Hamurları atarken katların birbiri üstüne gelmemesine dikkat edelim.yoksa yapışır.)
  • Haşladığımız hamuru çıkar çıkmaz soğuk suya alıp şokluyoruz. (Burda amaç hem pişirmeyi durdurmak hem de hamurun yapışmasını engellemek.)
  • Suyunu süzdüğümüz yufkaları arasına yağ sürerek tavamıza yerleştiriyoruz. Yufkaların yarısını alta yaydıktan sonra peynirli içi yayıp kalan yufkaları yine arasına yağ gezdirerek üste yerleştiriyoruz.
  • Ocağımızın en geniş yanan gözünü en kısık halde yakıyoruz ve tavamızı ocağın üzerine koyuyoruz.
  • Arada yanlarda sıvı yağ koyuyoruz. 15 dakika kadar pişiriyoruz. Gerekirse arada tahta spatül ile altının pişip pişmediğini kontrol ediyoruz.
  • Altı pişince varsa balık tavalarındaki kapaklar yoksa da tavanın büyüklüğünde düz bir servis tabağı sayesinde böreğimizi ters yüz ediyoruz.
  • Diğer taraf 10 dakikada pişiyor .
20150403_164233
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder