MALZEMELER
- 1 kg patlıcan
- 1 büyük boy soğan
- 2 Adet çarliston biber
- 1 Baş sarımsak
- 8-10 Adet domates
- 300 gr kuşbaşı et (Kıyma ,köfte veya tavuk eti de kullanabilirsiniz)
- Tuz,karabiber,kırmızıbiber
- Güveç tenceresi
- güveci pişirmek için içi kum dolu tepsi
YAPILIŞI
Güveç yemeği aslında sadece bir pişirme tekniğidir. Aynı tekniği kullanarak onlarca farklı yemek yapılabilir.Güvece konulan malzemeler yöreden yöreye farklılıklar gösterir. Bu benim elimdeki malzemelerle bu akşam uygun gördüğüm güveç yemeğimdi.Ben güveçte pişirmeye başlamadan önce lezzetleri artsın diye malzemelerimi wook tavada biraz karamelize ettim.Güvecimin altına da meşhur kumdan altlığımı koydum .(eski bir tepsinin içine yıkanmış ve kurutulmuş kum koyup ocağın üzerinde bu kum yüzeyin üzerinde pişirim yapıyorum kum ısıyı eşit bir şekilde dağıttığı için çok daha lezzetli yemekler ortaya çıkıyor)
- Güveç tenceremizi yarım saat öncesinden bolca yağlıyoruz, yağı iyice emmesi için .
- Tenceremizin en altına daha öce kavurduğumuz piyaz doğranmış kuru soğanları koyuyuruz.
- Sonra sırasıyla biber,
- Kuşbaşı etimiz,
- küp doğranmış ve kavrulmuş patlıcan,
- Soyulmuş ve ortadan kesilmiş sarımsak,
- Ve son olarak tenceremizi dolduracak kadar domatesimizi koyuyoruz.
- Ben güveç tenceresinin kendine has raiyasını sevdiğim için tuz dışında baharat kullanmadım , siz istediğiniz baharatları atabilirsiniz.
- Varsa güveç tencerenizin kapağını kapatın yoksa alüminyum folyo ile tencerenizi kapatarak buharın çıkışını engelleyin.
- Isıttığımız kumun üzerine güveç tenceremizi koyup ateşin altını kısıyoruz ve tencereyi ocakta 4 saat unutuyoruz ,
- Son yarım saatte güvecin kapağını açık pişiriyoruz. Böylece güvecin suyu daha kıvamlı ve lezzetli oluyor..
- Tenceremizin altını kapattıktan sonra kumun üzerinde kendi kendine yarım saat kadar daha pişmeye devam ediyor güveç bu ısıdan da faydalanıyoruz.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder