21 Eylül 2015 Pazartesi

KATIKLI DOLMA

20150619_203330
MALZEMELER
  • 200 gr kıyma
  • 1 su bardağı çiğköftelik bulgur
  • 1 su bardağından biraz az sıcağa yakın ılık su
  • 1 çorba kaşığı kara reyhan
  • yarım  çorba kaşığı nane
  • kişniş,kimyon,tuz,karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme domates salçası
  • 1 kg kabak
SOSU İÇİN
  • sarımsak
  • yoğurt
  • kırmızı toz biber
YAPILIŞI
  • Kabaklar yıkanıp baş kısımları kesilip ortadan ikiye bölünür ve tuzlanır (Böylece sebzeler yumuşar ve içleri oyulurken çatlamaz)
20150619_143227
  • Çiğköftelik bulgur ılık su ve tuz ile ıslatılır 5 dakika kadar şişmesi beklenir.
  • Kabaran bulgur biraz yoğurulduktan sonra sos malzemeleri hariç diğer malzemelerle karıştırılır.
20150619_143217
  • Karışım özdeşleşene kadar yoğurulup 10 dakika daha dinlendirilir.
20150619_143654
  • Bu arada kabaklar bir oyacak yardımı ile oyulur.
20150619_144552
  • Kabakların içi hazırladığımız bulgurlu iç ile doldurulur (Bastırarak dolduruyoruz.)
  • Kabakları tekrar ikiye bölüyoruz.( Böylece klasik katıklı dolma şeklini almış oluyorlar  hem de daha iyi pişiyor)
20150619_150047
  • Tencereye dizip kaynar su dökerek 40 dk kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
  • Ayrı bir yerde sıvı yağ ve toz biberi bir çezvede biraz yakıyoruz.(isteyen bu esnada tereyağını kullanabilir.)
  • Ayrı bir kasede ezilmiş sarımsak , tuz ve yoğurdu karıştırarak sarımsaklı yoğurdumuzu yapıyoruz.
  • sunum için tabağımıza dolmalarımızı koyduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu döküp, son olarak biberli yağımızı gezdiriyoruz.
Not: Bu yemek Siirt yöresine ait bir yemektir.Kış kabağı ile de yapılabilir.
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder