MALZEMELER
- 200 gr kıyma
- 1 su bardağı çiğköftelik bulgur
- 1 su bardağından biraz az sıcağa yakın ılık su
- 1 çorba kaşığı kara reyhan
- yarım çorba kaşığı nane
- kişniş,kimyon,tuz,karabiber
- 1 tatlı kaşığı tepeleme biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tepeleme domates salçası
- 1 kg kabak
SOSU İÇİN
- sarımsak
- yoğurt
- kırmızı toz biber
YAPILIŞI
- Kabaklar yıkanıp baş kısımları kesilip ortadan ikiye bölünür ve tuzlanır (Böylece sebzeler yumuşar ve içleri oyulurken çatlamaz)
- Çiğköftelik bulgur ılık su ve tuz ile ıslatılır 5 dakika kadar şişmesi beklenir.
- Kabaran bulgur biraz yoğurulduktan sonra sos malzemeleri hariç diğer malzemelerle karıştırılır.
- Karışım özdeşleşene kadar yoğurulup 10 dakika daha dinlendirilir.
- Bu arada kabaklar bir oyacak yardımı ile oyulur.
- Kabakların içi hazırladığımız bulgurlu iç ile doldurulur (Bastırarak dolduruyoruz.)
- Kabakları tekrar ikiye bölüyoruz.( Böylece klasik katıklı dolma şeklini almış oluyorlar hem de daha iyi pişiyor)
- Tencereye dizip kaynar su dökerek 40 dk kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
- Ayrı bir yerde sıvı yağ ve toz biberi bir çezvede biraz yakıyoruz.(isteyen bu esnada tereyağını kullanabilir.)
- Ayrı bir kasede ezilmiş sarımsak , tuz ve yoğurdu karıştırarak sarımsaklı yoğurdumuzu yapıyoruz.
- sunum için tabağımıza dolmalarımızı koyduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu döküp, son olarak biberli yağımızı gezdiriyoruz.
Not: Bu yemek Siirt yöresine ait bir yemektir.Kış kabağı ile de yapılabilir.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder