MALZEMELER
- 2 Kg orta boy patlıcan
- 1 bağ kereviz sapı
- 2 baş sarımsak
- 2 havuç
- 4-5 lahana yaprağı
- 4-5 kara lahana yaprağı
- 1 bağ dereotu
- 1 bağ maydanoz.
- bolca domates(yaklaşık 1 kg kadar)
- iyotsuz deniz tuzu
- isteğe bağlı kişniş tohumu
YAPILIŞI
- Bu turşunun ön hazırlığı olduğu için yapmaya bir gece önceden başlıyoruz.
- havucu rendeliyoruz,lahanaları ince ince doğruyoruz. bir kasede üzerine tuz atarak sulanıp yumuşamalarını sağlıyoruz.(1 gece dolapta bekliyorlar).
- Patlıcanlarımızı alaca soyup karnıyarık kibi ortalerını kesiyoruz.tuzlu suda 5 dk kadar haşlıyoruz.
- haşlanan patlıcanları bir süzgece koyup üzeine başka bir tepsi koyuyoruz, tepsinin üzerine de ağırlık bırakıyoruz. (ben tencereyle su koydum) Böylece patlıcanların acı suyunu salmalarını sağlıyoruz.
- ertesi gün domatesleri bir kaba rendeliyoruz ve içine yeteri kadar tuz atıyoruz.
- patlıcanların içini açıp içini akşam hazırladığımız salata malzemesi ile dolduruyoruz.sonra kereviz sapı ile sarıp kavanoza yerleştirşiyoruz.
- Aralara domates rendemizi , sarımsağı ve yeşilliğin bir kısmını koyuyoruz böylece kavanozumuzu dolduruyoruz.
- en üste yeşilliklerimizi ve kereviz sapından kalan parçaları ekliyoruz.
- ilk birkaç gün kavanozun kapağına sadece tülbent örtülmesini tavsiye ediyorum çünkü domatesler fermantasyon sırasında köpürüp taşabiliyor . birkaç gün boyunca arada kaşıkla patlıcanları aşağı itiyoruz kerekirse domates rendesi ilave ediyoruz.sonra kapağı kapalı bırakıyoruz.
- 2-3 hafta sonra domates turşumuz hazır.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder