MALZEMELER
- 1 yumurta
- yarım çay bardağı ılık su
- Tuz
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
- aldığı kadar un
İÇ HARCI İÇİN
- Yarım kalıp peynir,
- maydanoz (ince ince doğranmış)
YAPILIŞI
- yumurta ,tuz,su ve sıvı yağı derin bir kapta karıştırıp azar azar üzerine un ilave ediyoruz.
- Hamurumuz kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur olmalı.
- Hamurumuzu esnete esnete yoğurarak içindeki gluteni ortaya çırarmalıyız.
- Üzerini streç film ile sararak oda sıcaklığında dinlenmeye alıyoruz.
- Bu arada peynirleri rendeleyip içine kıyılmış maydanozo karıştırıyoruz.
- Not: isteyenler peynirli içe biber ve baharatta koyabilirler ben sade sevdiğim için baharatsız yaptım)
- Büyükçe bir teflon tavayı veya fırın tepsisini yağlıyoruz (Ben böreğimi ocakta yapıyorum çok pratik oluyor)
- Hamurumuzu 8-10 parçaya bölüyoruz.Bezeler yapıyoruz açabileceğimiz kadar ince açmaya çalışıyoruz.
- Temiz bir örtünün üzerinde açtığımız yufkaları dinlendiriyoruz.
- Bu arada derin bir tencere de su kaynatıyoruz. Kaynayan suya tuz atıyoruz.
- Ocağın yanına yine derin bir kap dolusu soğuk su bırakıyoruz.(içine buz da atabiliriz.)
- Açtığımız hamurları tuzlu su kaynarken tencereye atıp arada karıştırarak 2 dakika kadar pişiriyoruz.(Hamurları atarken katların birbiri üstüne gelmemesine dikkat edelim.yoksa yapışır.)
- Haşladığımız hamuru çıkar çıkmaz soğuk suya alıp şokluyoruz. (Burda amaç hem pişirmeyi durdurmak hem de hamurun yapışmasını engellemek.)
- Suyunu süzdüğümüz yufkaları arasına yağ sürerek tavamıza yerleştiriyoruz. Yufkaların yarısını alta yaydıktan sonra peynirli içi yayıp kalan yufkaları yine arasına yağ gezdirerek üste yerleştiriyoruz.
- Ocağımızın en geniş yanan gözünü en kısık halde yakıyoruz ve tavamızı ocağın üzerine koyuyoruz.
- Arada yanlarda sıvı yağ koyuyoruz. 15 dakika kadar pişiriyoruz. Gerekirse arada tahta spatül ile altının pişip pişmediğini kontrol ediyoruz.
- Altı pişince varsa balık tavalarındaki kapaklar yoksa da tavanın büyüklüğünde düz bir servis tabağı sayesinde böreğimizi ters yüz ediyoruz.
- Diğer taraf 10 dakikada pişiyor .
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder