MALZEMELER
- Kuru patlıcan
- 1 su bardağı pirinç
- 200 gr kıyma
- 1 kuru soğan(küp küp doğranmış)
- 1 çarliston biber (küp küp doğranmış)
- Yarım demet maydanoz(doğranmış)
- 1 Çorba kaşığı domates salçası,
- 1 Çorba kaşığı biber salçası,
- Tuz,
- karabiber
- Kırmızı toz biber.
- Nane
- Sıvı yağ
- Pişirimde kullanmak için
- 1 çay bardağı tane sumak
- 3 su bardağı su
- Bir tutam tuz
YAPILIŞI
- 20 – 25 tane kuru patlıcan yıkanır.
- Patlıcanları 3-4 dakika kadar kaynar suda haşlayıp süzüp soğutuyoruz.
- Soğanlar, maydanoz ve yeşil biber doğranarak karıştırma kabına alınır.
- Üzerine salçalar,baharatlar, kıyma,sıvı yağ ve pirinci ekleyerek karıştırıyoruz.
- Pirinçli karışımı kuru dolmalara doldurup patlıcanları birkaç yerinden çatalla deliyoruz ve tencereye ağızları birbirini kapatacak şekilde diziyoruz.
- tencerenin üzerine varsa dolma taşı yoksa uygun bir büyüklükte tabak kapatıp üzerine 1 porselen kupa dolusu su koyuyoruz. (Suyu ağırlık olarak kullanıyoruz ,dolma taşımız varsa bu ağılığa gerek yok)
- Küçük bir tencere içine 2 bardak suyumuzu ve tane sumağımızı koyup , 1 tutam tuz ile birlikte kaynatıyoruz.(kaynar kaynamaz ocağın altını kapatıp 3- 4 dakika demlendiriyoruz)
- Kaynayan sumak suyumuzu dolmamızın üzerine süzüp dolmamızı en kısık ateşte 1 saat kadar pişiriyoruz. (Suyu eksildikçe üzerine kaynar su dökerek destekliyoruz.)
- Altını kapatıp 20 dakika kadar demlendiriyoruz.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder